Werken met Tafelopstellingen

Het werken met opstellingen wordt ook systemisch werk genoemd. Iedereen maakt deel uit van een systeem. Dat kan een organisatiesysteem zijn, waar jij met jouw collega's een systeem vormt met eigen geschreven of ongeschreven regels. Met een bepaalde ordening van de verschillende personen en met door dit systeem geaccepteerd gedrag. Daarnaast maakt iedereen deel uit van een familiesysteem, ook wel het systeem van herkomst genoemd.

In het werken met opstellingen bekijken we je vraag vanuit jouw specifieke systeem.

Wat is jouw plek in het systeem? Wat betekent deze plek voor je? Welk gedrag ken je goed vanuit je familiesysteem? Van veel wat je hebt meegekregen uit je systeem van herkomst ben je niet bewust. Maar het bepaalt wel in grote mate je gedrag.

In een 1-op-1 opstelling bekijk je een vraag of een terugkerend patroon door dit systemisch uit te werken. Dit doe je door het systeem ruimtelijk weer te geven. Tijdens de opstelling bekijken we de processen die zich afspelen, we observeren de patronen en het gedrag en onderzoeken welke gevoelens en emoties spelen bij alle deelnemers uit het systeem. De informatie die uit de opstelling naar voren komt, laat zien wat er speelt en zal je helpen je vraag te beantwoorden waardoor er weer ruimte komt voor groei en ontwikkeling.

Vraag je je weleens af:

  • waarom loop ik steeds tegen hetzelfde aan?
  • waarom reageer ik altijd zoals ik reageer op mijn familie? (terwijl ik dat graag anders zou willen)
  • waarom kost het me zo'n moeite bepaalde gewoontes te doorbreken of los te laten?
  • waarom zit ik mezelf soms in de weg?
  • waarom lukt het maar niet om eens flink door te zetten en verder te komen?

Het doen van een opstelling geeft je inzicht in bovenstaande vragen en zet de boel weer in beweging. Het geeft je de ruimte om verder te gaan. Daarnaast werkt een opstelling helend. Een opstelling geeft rust.

Saskia van Wessel | Life@Balance, praktijk voor psychotherapie en coaching, Bunnik, Utrecht  © Fly Webservices | Inloggen beheerder